Välj bilbarnstol efter ålder, vikt & längd

Bilbarnstolar finns i många olika varianter men de brukar delas upp i tre olika varianter. Den första bilstolen kallas babyskydd och används barnets första år. Efter det använder man den bakåtvända bilbarnstolen tills barnet är ungefär 4-5 år. Efterföljaren till den bakåtvända stolen heter bältesstol och erbjuder säkert bilåkande fram till dess att barnet är runt 12 år. För att ditt barn ska åka säkert i bilen behöver du en testad och godkänd bilbarnstol som är anpassad till barnets ålder. Rekommendationer för barn i bil säger att barn under 135 cm ska åka i en särskild skyddsanordning.

I praktiken innebär det att den lilla babyn ska åka i ett babyskydd från nyfödd till ca 6-10 månader (0-13kg). De flesta babyskydd har en solskyddssufflett som rekommenderas att ha uppfällt under färd. På detta vis skyddas bebisen även mot eventuellt glassplitter vid en krock. Även det handtag man bär babyskyddet i har en extra funktionalitet i form av att agera störtbåge och stabilisera krafterna från rotationsolycka. Se vilka instruktioner som gäller angående dessa funktioner för just det babyskydd du väljer för att åkandet ska bli så säkert som möjligt.

När barnet vuxit ur babyskyddet byter man till en bakåtvänd bilbarnstol som ska användas till barnet är minst 4 år, gärna äldre. En bakåtvänd bilbarnstol kan användas till dess att ryggstödets övre kant är ungefär i höjd med barnets ögon och huvudet sticker upp med en tredjedel ovanför kanten. Följ alltid de rekommenderade vikt- och längdgränserna för just den stol du väljer att använda. Och kom ihåg: att ditt barn åker bakåtvänd med böjda ben ökar inte skaderisken. Vid långa resor kan man i stället ta en extra paus för att sträcka på benen eller uppfinna en rolig lek om hur många olika sätt man kan ha benen på: sitta som en groda, se ut som ett V eller att forma benen som ett hjärta. Möjligheterna är oändliga samtidigt som ni inte tummar på barnets säkerhet.

När barnet vuxit ur den bakåtvända bilstolen är det dags för en bältesstol. Denna variant av stol har inget eget bälte, utan här sitter barnet framåtvänd med bilens trepunktsbälte. En bältesstol används fram tills att barnet är 10-12 år. Den hjälper till att placera bältet i rätt position på barnets axel och höft. Några bältesstolar har även extra sidokrocksskydd samt ett grenband som hjälper till att hålla bältet nere på höften vid en eventuell krock. När barnets huvud börjar nå över nackstödet på en bältesstol är det dags att istället använda en bälteskudde till dess att barnet är ca 135 cm eller kan sitta så att bilens trepunktsbälte hamnar korrekt över höft och axel vid användning.

Att tänka lite extra på angående bilbarnstolar:

  • Bilbarnstolar ska inte placeras vid en aktiv airbag.

  • Kontrollera att bilstolen är säkerhetstestad. På Köp barnvagn erbjuder vi kvalitativa stolar som främjar det säkra bilåkandet, är godkända och testade enligt det svenska Plustestet och har I-Size certifiering.

  • Se till att bilstolen är rätt monterad. Är du osäker kring detta kan du alltid svänga förbi vår butik så hjälper vi dig.

  • Vänd aldrig ett för litet barn framåt vid bilåkande. Se våra riktlinjer längre upp i texten kring när barnet är redo att byta bilstol.

  • Oberoende av vart barnet och bilstolen är placerad i bilen kommer det att kräva förarens fokus om det börjar gråta eller vill ha uppmärksamhet. Vid dessa tillfällen rekommenderar vi att du i lugn och ro stannar och tar en paus istället för att trösta barnet under färd.

  • Sitter barnet placerat i baksätet kan en bilstolsspegel även vara ett bra alternativ. Med hjälp av denna kan föraren se barnet från backspegeln och där med undvika att vrida huvudet från vägens riktning

Genom att följa dessa tips minskar risken för en olycka markant och ert resande blir tryggt, bekvämt och säkert. Trevlig färd!
Visar 1-32 av 203 artiklar
Visa filter Dölj filter
Filtrera nedan:
Kategori
Babyskydd 0-1 år
Bilbarnstolar 0-5 år
Bältesstolar 4-12 år
Visa merVisa mindre
Varumärke
Axkid
Bebeconfort
BOZZ
Bugaboo
Cybex
Doona
Emmaljunga
Joie
Maxi-Cosi
Övriga
Safety 1st
STOKKE
UPPABaby
Visa merVisa mindre
Fäste
Bältesfäste
Isofix fäste
Visa merVisa mindre
Rensa filter Stäng och visa produkterna
Cybex Base T Isofixbas
Till Cloud & Sirona
2849 kr
Köp
Info
Cybex Cloud T i-size Sepia Black
Testvinnare 2023
2845 kr
Köp
Info
Cybex Aton B2 i-Size Inkl. Bas One
REA
Axkid Minikid 2 Premium Shell Black 2022
Rymlig, Plustestad!
3990 kr
Köp
Info
Maxi-Cosi Cabriofix i-Size & isofixbas
REA
Paket inkl. bas
2795 kr 3795 kr
Köp
Info
Cybex Cloud T i-size PLUS Sepia Black
Bäst i test!
3195 kr
Köp
Info
Maxi-Cosi Mica ECO i-Size Authentic Black
REA
Vridbar
3239 kr 4695 kr
Köp
Info
Axkid Minikid 2 Premium Granite Melange 2022
Extra rymlig & premiumtyger
3999 kr
Köp
Info
Maxi-Cosi FamilyFix 360 Isofix bas
Vridbar 360
2995 kr
Köp
Info
Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size Essential Graphite
Bäst i test 2022!
2495 kr
Köp
Info
Maxi-Cosi Pebble 360 Essential Black
REA
vridbar
2399 kr 3249 kr
Köp
Info
Cybex Solution T i-Fix Sepia Black
Bäst i test 2023!
2495 kr
Köp
Info
Axkid One 2 Tar
Flerfaldig testvinnare!
7990 kr
Köp
Info
Cybex Sirona Gi i-Size Moon Black
Högre maxvikt
4195 kr
Köp
Info
Joie Every Stage R129 bilstol Shale
Fr. nyfödd-12år!
2495 kr
Köp
Info
Maxi-Cosi Rodifix Pro I-size Authentic Black
REA
G-CELL 2.0 sidokollisionsskydd.
2195 kr 2495 kr
Köp
Info
Cybex Cloud T i-size Mirage Grey
Bäst i test 2023!
2849 kr
Köp
Info
Cybex Cloud T i-size PLUS Cozy Beige
Bäst i test!
3195 kr
Köp
Info
1  2  3  4  5  6  ..7 Nästa »
Logga in