Köpbarnvagn | Att välja bilstol
X

Användarnamn


FRI FRAKT*
Vid köp över 499 kr
MENY

BLOGGAtt välja rätt bilstol är viktigt. Den ska trots allt frakta det käraste vi har.

Här kommer ett kort inlägg som kanske kan hjälpa dig kring de viktigaste funderingarna.

När vi väljer bilstol är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer; där viktlängd och ålder är de tre viktigaste punkterna. Alla som färdas i bil och är under 135 cm ska använda bilstol eller bälteskudde. (https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Sakerhet-i-bil/Barn-i-bil/).

Begreppet bilstol innefattar framåtvända bilstolar, bakåtvända bilstolar samt babyskydd. Den första bilstolen ett barn färdas i är ett babyskydd. Därefter är det bakåtvänd bilbarnstol som barnet ska åka i och till sist vänder man barnet till att åka i en framåtvänd bilbarnstol.Hur länge ska man då åka bakåtvänt och när kan man gå från babyskydd till bakåtvänd bilstol?

Förutom någon enstaka bilstol som är godkänd för barn från 0 kg så är de flesta andra bakåtvända bilstolarna godkända från 9 kg. Man ska dock veta att det mer är ett riktmärke än ett krav. När du funderar på att byta från babyskydd till bilbarnstol är det viktiga att barnet kan sitta kortare stunder av sig självt och att internselen sitter bra. Internselen ska komma ut i axelhöjd. Den får inte komma ut för långt över eller under axeln då säkerheten äventyras. Att barnet ska kunna sitta upp själv beror på att bakåtvända stolar är mer upprätta i ryggen än vad babyskydd är. Därav kommer en större belastning vila på barnets rygg vilket kan bli jobbigt för ditt barn vid längre turer om inte ryggen är stadig nog.
Vi rekommenderar att man byter från babyskydd till bakåtvänt så snart som barnet uppfyller kriterierna ovan då det anses säkrare att färdas i en bakåtvänd bilstol.
Bakåtvänt ska man åka så länge som möjligt, dock till minst 4 års ålder. Huvudet hos små barn är oproportionerligt stort i förhållande till kroppen och nackmuskulaturen är inte mogen nog att hålla emot belastningen som skulle kunna uppstå vid en krock.

En bilstol monteras i bilen antingen med isofixfäste eller bilens bälte. Vilket som är aktuellt för dig beror uteslutande på vilken stol du köper. Tänk på att alltid koppla ur airbag vid montering i framsätet.

Prismässigt kan det skilja mycket mellan olika bilstolar, både framåt- och bakåtvända. Det beror oftast på högre produktionskostnader för vissa bilstolar och det brukar i sin tur bero på att de är lite mer påkostade. Vi förespråkar att man köper en bakåtvänd bilstol som är Plusgodkänd. Läs mer om det testet här:
https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/plustest/
Numer finns också ett reglemente kring bakåtvända isofix-monterade stolar, nämligen R-129 i-Size. Detta test innebär att stolen har uppfyllt ytterligare krav gällande bl.a. storlek och sidokollisionsskydd. Vill du läsa mer om reglementet kan du göra det här:
https://www.besafe.com/sv/i-size-foer-nyboerjare/

När tiden för bakåtvända bilstolar är förbi är det dags att investera i en framåtvänd. Även här finns det vissa saker att tänka på. En del stolar tar mer eller mindre plats i bilen. Vissa har kraftigare sidokollisionsskydd än andra, ett mjukare nackskydd m.m. Även framåtvända stolar kan fästas i bilens isofixfästen, förutsatt att stolen har utrustats med liknande fästen. Tänk på att bilbältet är obligatoriskt att använda trots isofixmontering. 
Vissa stolar har även en justerare för midjebältet. Denna hämpa eller krok gör att bältet inte hamnar för högt upp på magen på barnet. Man riskerar då inte att midjebältet skadar organ inuti magen vid en eventuell krock. Bältesstol eller bälteskudde bör användas tills barnen är minst 135 cm eller 10-12 år.
Vad säger då statistiken?
Statistiken säger att Sverige är bäst i världen när det kommer till att barn överlever i trafiken. Bäst i världen!
Då ska vi veta att det som skiljer oss nordbor från resten av världen är att vi åker bakåtvänt till just 4 år eller längre. Därför förespråkar vi på Köpbarnvagn att man inte vänder barnet om förrän det fyllt minst 4 år.
De flesta olyckor är frontalkrockar och ca 80% av dessa sker på vägar där hastigheten är 50km/h eller lägre. Trots att hastigheterna kan uppfattas som låga räcker det för att orsaka allvarliga skador vid eventuell krock.

Hos oss hittar du alltid Plustestade och i-Size godkända stolar från olika leverantörer, både framåtvända och bakåtvända, babyskydd och bälteskuddar.
https://www.kopbarnvagn.se/sv/artiklar/bilbarnstol/index.html

2019-07-01 @ 15:13:18
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden kgF5xn:
Kommentarer:
Fortsätt »