Vanliga frågor barnvagnar
X

Användarnamn


FRI FRAKT*
Vid köp över 499 kr
MENY

Här finner du svar på de vanligaste frågorna när det gäller barnvagnar. T.ex. hur och när du bör beställa barnvagn, hur det fungerar med förlossningsgaranti och service. Vi förklarar även innebörden av olika termer i barnvagnsdjungeln som "kombivagn" och "duovagn". 

När ska man boka eller beställa barnvagn?

Leveranstiden på en barnvagn kan variera beroende på vilket varumärke, modell och färg du beställer. För att vara säker på att hinna få just den modell eller färgkombination som önskas så rekommenderar vi att man beställer ungefär 3 månader innan beräknad förlossning och väljer att hämta den senast 1 månad innan, men helst tidigare för att hinna se över om någonting fattas eller behöver kompletteras. 


När hämtar man ut barnvagnen i er butik?

Vi har möjlighet att lagerhålla barnvagnen i en månad, om man beställer vagnen i vår fysiska butik samt betalar en handpenning på 2000 kr vid beställningstillfället. På så sätt har du möjlighet att beställa i god tid och vara säker på att få det du vill ha, men ändå kan du vänta tills det börjar närma sig förlossning innan du hämtar ut vagnen.När börjar garantin gälla?

Garantin gäller från det datumet du betalar barnvagnen i fullo. Du betalar när du hämtar vagnen och får då också en funktionsgenomgång av oss.  

 
Hur lång garanti har jag på barnvagnen?

Hur lång garanti du har beror på vilket varumärke det gäller. Vi har listat några exempel på varumärken nedan:

Bugaboo: 2+1 år (se villkor https://www.bugaboo.com/SE/sv_SE/bugaboo-warranty )
Britax: 6 månader Utökad garanti för Go Next 2 och Go Big 2: 3 år https://www.britax-roemer.se/forlangd-garanti-go-familjen
Cybex: 2 år 
Crescent: - 6 månader
Emmaljunga: 1 år, 6 månader på textilier
Joolz: 2 år
Thule: 2 år + upp till 10 år https://www.thule.com/sv-se/se/about-thule/warranty
Baby Jogger: 1 år
STOKKE: 2 år. Utökad garanti för särskilda produkter. Läs mer: https://www.stokke.com/SWE/sv-se/customer-service/faq/faq-stokke-warranty/faq-stokke-warranty.htmlKan jag dela upp betalningen?

Ja, via Klarna erbjuder vi både delbetalning, faktura samt ev. “köp nu, betala senare”-kampanjer . Om du önskar välja något av dessa betalsätt behöver du lägga ordern via vår hemsida. Vi hjälper dig gärna med detta i butiken. 

 

Hur fungerar förlossningsgarantin?

Vi erbjuder förlossningsgaranti på barnvagnar. Det innebär att om någonting skulle gå snett under graviditet eller förlossning så har man möjlighet att lämna tillbaka vagnen till oss och få pengarna tillbaka. Förlossningsgarantin gäller under graviditeten och fram till 14 dagar efter förlossningen. För att kunna lämna tillbaka vagnen och få hela summan återbetald så krävs det att vagnen returneras i oanvänt skick, förpackad på samma sätt som när den lämnades ut. Vi behöver även ett läkarintyg. Förlossningsgarantin gäller för barnvagnar och eventuella tillbehör som ingår i ett barnvagnspaket. Den gäller alltså inte för enskilda köp av tillbehör eller andra varor. 

 

Var hittar jag serienumret på min barnvagn?

serienummer Bugaboo donkey


Bugaboo: På ramen som går tvärs under sitt- eller liggdelen. Serienumret är streckkoden i mitten.
STOKKE: Mellan framhjulen, på undersidan ”plattan” som sitter där.
Thule: På vänster sida, på insidan chassit ovanför bakhjulet.
Britax: Olika för olika modeller, klisterlapp någonstans på nedre delen av chassiet
Cybex: Mellan framhjulen (knäpp upp varukorgen lite)
BabyJogger: Inristat på chassiet på höger sida vid loggan, samt på klisterlapp på insidan ovanför vänster bakhjul.
Emmaljunga: Klisterlapp på chassiet en bit ovan vänster framhjul (gäller för nyare modeller)

 

Vad betyder kombivagn?

En kombivagn är en kombinerad ligg och sittvagn. Du lägger en mjuk eller hård babylift (carrycot)  i sittdelen, som är nedfälld när liggdelen används, som du enkelt kan lyfta ur och bära barnet i. En sådan lift kan vara behändig att ha om du behöver kunna bära med dig ditt barn. Exempelvis kanske du bor i lägenhet utan hiss och behöver ta trapporna upp till ditt boende eller du kanske behöver parkera bilen en bit ifrån och inte vill ta med dig barnvagnen. Då kan du enkelt använda en mjuk- eller hårdlift för bekväm transport av ditt barn mellan babyskydd - lägenhet. Eller varför inte som en bra sovplats när du är bortbjuden på middag? kombivagn Crescent comfortVad betyder duovagn?

En duovagn är en en vagn med en lite större liggdel som du klickar på chassit. Här använder du alltså ligg- och sittdelen separat. Första månaderna använder du liggdelen och sedan, när barnet sitter upp stabilt själv, byter du ut den mot sittdelen. Fördelen med detta är att liggdelen är lite rymligare än en babylift. Vagnen kan också bli något lättare i början eftersom du bara använder en del i taget. Denna typ av barnvagn är den mest populära, men ditt val ska utgå ifrån hur du bor och lever ditt liv. Då får du den mest hållbara barnvagnen för dig och du kommer att vara nöjd i längden med ditt köp. 

Duovagn bugaboo foxHur ska man bädda i vagnen?

Det medföljer alltid en madrass till barnvagnens liggdel eller liggkorg (mjuk- eller hårdlift). Sommartid kan man med fördel bädda i liggdelen med plastad frotté (vattentät) och över det ett lakan i botten, sedan täcke och kudde anpassade för barnvagnar. Vad man väljer för täcke och kudde varierar, är det jättevarmt så kanske det till och med kan räcka med en tunn filt. När det gäller kudde så kan du ha fått speciella rekommendationer från BVC som du ska följa. Det finns t.ex. speciellt framtagna kuddar som motverkar platt huvud. Se alternativ under vår kategori "Bädda i barnvagnen". 

I början när barnet är nyfött så kan ett babynest i liggdelen fungera bra, eftersom små bebisar känner sig trygga när de får ligga trångt. Det beror på vilken liggdel du har om ett babynest får plats eller inte. Vi hjälper dig gärna att testa hos oss i butiken först. Under höst och vinter kan det vara lämpligt att bädda med en åkpåse. Det finns mängder av åkpåsar i olika former och material, men det som alla har gemensamt är att de har öppningar för sele så att de även kan användas i barnvagnens sittdel sen. Vissa mindre åkpåsar funkar även till den första bilbarnstolen (babyskyddet). Om man får bebis på hösten eller fram mot våren, då vädret tenderar att växla mellan kyla och värme, så brukar en åkpåse eller dyna i lammskinn fungera bra. Materialet håller värmen mycket bra, och anpassar sig samtidigt efter temperatur vilket gör att det blir behagligt och inte för varmt eller svettigt för barnet.

Det finns olika storlekar på åkpåsarna. Köper du en större modell så kan du använda den i flera säsonger (vanligtvis till ca 3 års ålder).

 

Hur tar jag hand om min vagn på bästa sätt?

Se till att alltid följa skötselråd och serviceanvisningar från bifogad bruksanvisning. Om du tappat bort bruksanvisningen så finns den nästan alltid att ladda ner på leverantörens hemsida. Du kan självklart kontakta oss så hjälper vi digt. De flesta barnvagnar behöver rengöras och smörjas regelbundet, och silikonspray och kullagerfett är då bra smörjmedel att köpa hem. Om du är ute i regn ska du använda regnskydd på barnvagnen, och när du kommer in ska du torka av det blöta chassit. Förvara inte barnvagnen i direkt solljus mer än nödvändigt, då det finns risk att tyget blir solblekt efter ett tag. Om du har lufthjul ska du se till att pumpa dem regelbundet, och om du får punktering behöver du byta innerslang. När du byter slang, känn igenom däcket ordentligt efter eventuella vassa föremål. 

 

Behöver du hjälp att utföra service på barnvagnen?

I vår butik i Karlstad har vi även en barnvagnsverkstad som har öppet på vardagar kl 12-16. I vårt sortiment finns det reservdelar som passar till de allra flesta barnvagnar. 

Vi har lång erfarenhet av att reparera och utföra service av barnvagnar. I vår verkstad har vi reservdelar till bl.a. Emmaljunga, Bugaboo, Britax, Crescent, Mountain Buggy, Baby Jogger, Stokke och Thule. Du kan också lämna in din barnvagn hos oss för felsökning och får sedan ett kostnadsförslag innan reparation. En vanlig service (kontroll, puts och smörj) kostar 395 kr.
Du kan boka tid i vår verkstad via info@kopbarnvagn.se eller genom att ringa till butiken på 054-525310.