Barnvagnsguide - Hitta rätt i barnvagnsdjungeln  

 

Vad roligt att ni skall välja barnvagn! Vi hjälper er här att hitta rätt i barnvagnsdjungeln. 

När du ska välja barnvagn är det viktigt att utgå från hur din vardag ser ut. Den barnvagn som passar bäst för dig som lever i en stadsmiljö och rör dig mycket i affärer och i city är inte samma vagn som är rätt för dig som bor på landet och vill gå skogspromenader med olika underlag och svår terräng varje dag.   

Vad är en DUO-Vagn?

En duovagn är en vagn med ett chassi som har en separat sitt- och liggdel. Du använder liggdelen från födseln och sedan ca ett halvår framåt ungefär, för att sedan byta till en sittdel. Vanligtvis byter man till sittdel när barnet kan sitta själv. Två separata delar ingår i en Duovagn, en liggdel och en sittdel. 

Emmaljunga nxt duovagn

Sittdelen

Det är bra att titta på sittdelen vid köpet av vagn, då det är den ditt barn kommer att spendera mest tid i. Vi rekommenderar att man väljer en vagn med en vändbar sittdel, då det är skönt att kunna ha sitt barn vänt mot sig när man byter till sittdel. 

Det finns två olika sittdelar, Klassisk och ergonomisk. På en Klassisk sittdel fälls endast ryggstödet i olika vinklar, oftast kan det fällas ända ner till ett fullt liggläge. En ergonomisk sittdel kan man också vinkla i ett antal lägen, och man kan fälla den till ett fullt liggläge, men sittdelen är skålad, vilket betyder att liggläget inte blir helt plant, barnets rumpa är placerad lägre än överkropp och ben.  

Vilken sittdel ska man då välja? Ingen av sittdelarna är uttalat bättre än den andra. En ergonomisk sittdel kan ge något bättre stöd när barnet precis börjat sitta upp, och tar ofta lite mindre plats att förvara. Utöver detta så väljer man efter tycke och smak. 

Emmaljunga nxt skillnad sittdel

Hjulen

Hjulen på en barnvagn är oerhört viktiga för att du enkelt ska ta dig fram. Det är bra att tänka på att man ska välja hjul utifrån sin livsstil och sin närmiljö. En hjälp på vägen är att du kan tänka på hur du bor, hur du lever din vardag och vart du kommer att promenera mest med din vagn. 

Just nu har utvecklingen inom barnvagnshjul gått mycket framåt och dagens punkteringsfria hjul är helt fantastiska och av mycket god kvalité. De flesta punkteringsfria hjul har en luftkanal som gör att promenaden blir ljuvlig och mjuk utan risk för punktering.  

Mönstringen i hjulen spelar också roll, det finns hjul som är släta men också hjul med spår. Detta för att grus inte ska fastna och vagnen ska inte påverkas av underlaget du kör på.  

Man kan generellt säga att ju större hjul, desto bättre fixar vagnen terräng och snö. Om man vet med sig att man kommer gå mycket grusväg och terräng, ska man välja en vagn med lite grövre mönstrade hjul, punkteringsfria och låsbara framhjul. Allra helst en vagn med 4 fasta hjul om man bor lantligt.

olika barnvagnshjul


Handtaget

Handtaget på en barnvagn är väldigt viktigt, speciellt om ni är fler som ska köra vagnen. Ett tips är att testa att provköra vagnen i butiken. Du ska kunna gå med långa steg utan att sparka i chassit eller varukorgen med foten. Det finns olika typer av handtag: knäledshandtag, där du justerar och anpassar höjden ergonomiskt genom att vika handtaget uppåt eller nedåt. Teleskophandtag, är ställbart och du justerar och anpassar höjden genom att skjuta handtaget nedåt eller uppåt ut från chassit. Teleskop brukar vara bäst när man är lång.  

Sedan bör du också vara medveten om att handtagen kan ha olika former, en del mer platta och andra mer rundade. Det är därför det är extra viktigt att testköra olika vagnar för att se vad som känns bäst.

barnvagn handtag

Maxvikten

Hur mycket vikt en barnvagn klarar varierar från märke och modell. Det är alltid viktigt att ta reda på vad det är för maxvikt på just den vagn som du tittar på. Maxvikten på en vagn tillsammans med hur rymlig den är, är det som avgör hur länge man kan använda vagnen. Ju längre sittdel och högre maxvikt den har, desto längre användningstid får du. 

Hopfällning

Barnvagnens hopfällning har olika stor betydelse beroende på hur ofta du tror att vagnen kommer att fällas ihop. Om du planerar att åka mycket bil med vagnen, bör du välja en modell som är enkel att fälla ihop, och som tar liten plats i bagageutrymmet. Men om du däremot kommer att åka mycket kollektivt och sällan behöver fälla ihop vagnen är inte detta lika viktigt.  

Det är skillnad på hur barnvagnar fälls ihop. De flesta vagnar kan inte fällas ihop med liggdelen på, utan man får lossa den och fälla ihop chassit separat. Vissa vagnar behöver man även ta bort sittdelen på för att fälla ihop, medan andra kan fällas i ett stycke. Andra saker man ska väga in är hur många moment hopfällningen består av. Färre moment - enklare och snabbare fällning. En del vagnar kan fällas med enhandsgrepp, vilket gör att du kan bära barnet med den andra armen.  

Detta är också något som man bör prova i butik, testa dig fram vad som passar bäst för dig, bilen och er vardag.

hopfällning barnvagn

Babyskydd

Idag går det att fästa ett babyskydd (den första bilbarnstolen som används till nyfödda) på de flesta barnvagnar. De allra flesta modeller kräver en adapter som man fäster mellan vagn och babyskydd. Adaptrar är vagnsspecifika, beroende på vilken vagnsmodell och babyskydd du väljer finns det en specifik adapter som passar just den kombinationen. Ett tips från oss är att antigen köpa ett helt barnvagnspaket, för att då få med babyskydd och tillhörande adapter som passar! En fördel med att kunna fästa babyskyddet på vagnen är att du lätt kan flytta bebisen från bilen till vagnen medan bebisen sover. 

barnvagnspaket


Logga in